Родова памет: Актьорът Филип Аврамов е с родословни корени в Брезнишко, откъдето е баба му

Родословните корени на българския актьор Филип Аврамов са свързани с Брезнишко. За това разказват негови родственици в предаването за родовете “Джинс” по БНТ, видя Zapadno.com.

Броят с предаването, посветено на рода на Филип Аврамов, е излъчен в средата на месец декември 2021 година и е повторен по БНТ 2 на 22 август тази година. В епизода за историята на рода разказва бащата на Филип Аврамов и братята му Георги Аврамов. Актьорът е роден на 9 септември 1974 година в София, но родословните му корени са свързани с Брезнишко. Освен в театъра актьорът влиза в роли на големия екран и телевизията. Той е сред актьорите в сериалите “Домашен арест”, “Скъпи наследници”, филмите “Възвишение”, “Тилт” и други.

Родът на неговата баба по бащина линия Надежда е от брезнишкото село Гигинци. Бащата на Надежда – Спас Павлов Митов загива през Първата световна война. От списъците на убитите в държавните архиви става ясно, че баща и Спас Митов е бил ранен на 20 септември 1916 година край румънското село Паракьой и умира ден след това.

При заснемането на епизода предаването “Джинс” и Георги Аврамов посетили село Гигинци, където били посрещнати от читалищния секретар на местното народно читалище “Искра-1952” Пепи Борисов. “Родът ми е от Богослови в село Гигинци. Прабаба ми се е казвала баба Йова. Те са били средно семейство – родът. Не са били нито богати, нито бедни, но много работливи и извънредно честни хора. Баба Йова много добра жена е била. Това съм чувал от баща ми. Докато беше жив все се приказваше, че сме други, които са от Богослови ние сме роднини. И ето така излизаме и с Филип Аврамов някакви роднини”, споделя пред “Джинс” Пепи Борисов.

От предаването уточняват, че родът по линията на майката на Георги, тоест бабата на Филип Аврамов, се нарича Богословови. Но в устите на гигинчани е станал Богослови. Пепи Борисов разказва и за сурвакарската традиция на фона в Къщата на маските в близкото село Кошарево.

Какво още разказва Пепи Борисов и бащата на Филип Аврамов може да видите в записа от предаването “Джинс”, като натиснете тук.

Виж също...

Loading...