Заличиха вековно дърво в Трънско от регистъра на защитените природни обекти, поради невъзстановимо увреждане

Вековно дърво в землището на трънското село Милославци е заличено от Държавния регистър на защитените природни обекти, предаде репортер на Zapadno.com.

Вековното дърво е от вида зимен дъб и е с реална възраст 451 години. Било е обявено за вековно през месец юни 1972 година, когато е установено, че е на 400 години. Височината му е 13 метра, а периметърът е 4 метра и 20 сантиметра.

През 2022 година от териториалното поделение на “Държавно горско стопанство-Трън” бяха изпратили писмо до Регионалната инспекция по околната среда и водите-София във връзка с установена повреда по дървото. След изпратеното писмо експерти от екоинспекцията заедно с представители на Лесозащитна станция-София и “Държавно горско стопанство-Трън” бяха извършили проверка на място. Прочетете още по темата в публикацията: Над 400-годишно дърво в Трънско е опасно и трябва ще бъде отсечено, както и заличено от Регистъра на веконите дървета.

Вековният дъб в Милославци се заличава от Държавния регистър на защитените природни обекти със заповед на министъра на околната среда и водите от 1 август 2023 година. Заповедта вече е обнародвана в “Държавен вестник”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...