Читалището в село Слаковци отбелязва 138 години от Съединението на България с тематичен кът с книги и цитати

Тематичен кът за 138-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия е подреден в народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, съобщи за Zapadno.com читалищният секретар Светла Пантелеева.

Днес, на 6 септември, се навършват 138 години от Съединението на България. Това в актът, чрез който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от тогавашната Османска империя и се обединява с Княжество България. Денят е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година. По повод празника в читалището на село Слаковци е аранжиран кът с книги и цитати, свързани със Съединението на България.

Сред заглавията са том II на “История на България 681 – 1944”, “Спомени за княжеското време” и други. Цитатът “Знаме на Съединението” също е включен в тематичния кът, тъй като много добре описва историческия акт. “На зелен атлазен плат със сърмени конци е извезан български лъв с корона, изправен, стъпил на пречупено турско знаме и текст: „За последното свързувание на целокупна България” и три житни класа, символизиращи образите на трите части на България, както и годината 1884, а на обратната страна кръст и образите на Светите братя Кирил и Методий”, гласи цитатът.

Друг важен факт, свързан и с историята на читалището в село Слаковци, е че неговата основателка – Мара Агопян, е спомогнала за Съединението на България. Мара Агопян е от Пловдив и в периода около Съединението на Княжество България с Източна Румелия работи като гувернантка в семейството на турски губернатор. “Тя е родена в Пловдив и завършва Френския колеж. Била е високообразована жена за времето и я наемат за гувернантка за отглеждане децата на губернатора. Тогава тя е имала тази възможност да изнесе ценна информация и с това подпомага Съединението на България”, припомни секретарят на народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева по информация от родственичката на Мара Агопян Силвия Георгиева.

Снимка: Светла Пантелеева

Виж също...

Loading...