Брезничани и трънчани с възможност да надзърнат в противопожарните служби на Брезник и Трън

В периода от 11 до 17 септември в област Перник ще се проведе традиционната седмица на пожарната безопасност, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

На Първия пожарникарски събор – състоял се на 14 септември в далечната 1905 година, се приема решение тази дата да се чества като професионален празник на пожарните команди. Празникът е честван редовно до 60-те години на миналия век. Традицията за неговото честване е възстановена с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 година и датата 14 септември отново е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.

Днес, 118 години по-късно, служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” ежедневно преодоляват трудности, изправят се пред многобройни предизвикателства, решават и множество сериозни проблеми. Резултатите са видни от статистиката за първите осем месеца на тази година – екипите на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 722 сигнала (за същия период на 2022 година – 931 сигнала). При пожари през 2023 година са пострадали 5 човека и няма загинали, като за същия период на 2022 година са пострадали 6 и са загинали 6 човека.

Във връзка със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на органите за “Пожарна безопасност и защита на населението” от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник са организирани дейности, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните дейности.

На 11 септември в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник ще се проведе “Ден на отворените врати”, а на 12 септември същата инициатива ще бъде проведена и в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението-Трън. През дните на отворените врати всички желаещи ще могат да се запознаят с техниката, ежедневните занимания на огнеборците и мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия в съответните Районни служби.

Приемна за граждани с открита телефонна линия се организира в противопожарната служба в Брезник. Телефонът, на който граждани ще могат да говорят открито с огнеборците, е 07751 3873. Откритата телефонна линия ще е достъпна от 11 до 15 септември от 10:00 до 12:00 часа.

На 11 септември в детска градина “Ален мак” в град Трън и на 12 септември в детската градина в град Брезник ще се проведат мероприятия с децата за демонстриране на тактико-технически способности на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

На 13 септември е предвидена среща с представители на Община Брезник по въпроси касаещи пожарната безопасност.

На 14 септември от 11:00 часа в трънското село Лева река ще се поднесат венци и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг пожарникар Сашо Евтимов.

Виж също...

Loading...