За първи път 150 сурвакари от област Перник дефилирали в центъра на София през 60-те години на миналия век

В средата на 60-те години на XX век в центъра на София за първи път дефилират сурвакари от област Перник. Това пише в книгата “Фестивали. Мрежи. Идентичности – Маскарадните игри в Перник и регионалните им отражения” на доцент Николай Папучиев, видя Zapadno.com.

Книгата излезе от печат през 2021 година и е вдъхновена от теренно проучване на местния празник “Сурова” в брезнишкото село Гигинци. В нея са използвани различни източници на информация, която е събрана на над 230 страници и дава сведения за сурвакарските празници в област Перник и други региони на страната. След 1944 година в страната се създават пространства за манифестации, на които се представят колективна идентичност от модерен тип, вплетена в утопични визии за предстоящето близко, или – четено по документите – все по-отдалечаващо се – бъдеще, пише доцент Николай Папучиев.

В този ключ на манифестация на колективните  през 60-те години се вписват – макар и не много лесно в началото – сурвакарските игри. Следващият пример е особено показателен за очакванията на партийните отговорници по културната политика през 60-те години на XX век. Мястото е столицата, годината е 1964, форумът е национален, поради което властта полага сериозни усилия представянето да е на изключително високо ниво и без пропуски. В писмо до Окръжния народен съвет в Перник се казва, че предвид провеждането на Републиканския фестивал в София, “по решение на Централния организационен комитет в откриването ще вземе участие и група “сурвакари” от 150 души от Пернишки окръг. Групата ще вземе участие на 4.VII.1964 на тържественото откриване на вечерта, като ще покаже своята игра на площад “9-ти септември” в София”. Това е записано в писмото, което се съхранява в Държавен архив-Перник.

След играта на площада пред мавзолея, сурвакарите ще бъдат строени, както всички останали участници, за парадна манифестация, която ще дефилира по булевард “Руски”, “Толбухин” и “Граф Игнатиев”. На участниците се отпуска двудневен отпуск, се казва още в писмото, а придвижването им до столицата е уредено с нарочно Постановление на Министерски съвет на Народна Република България.

В писмото е изтъкнато още, че участниците в групата със сурвакари трябва да са само с “ликове”, “маски на животни”, “птици”, “коне” и не се допускат “цигани”, “попове”, “политически маски” и други, които биха нарушили естетическия вид на представителната група.

През последните 2 години сурвакари от област Перник отново дефилират в центъра на София. Този път мястото е Борисовата градина, през която вече преминаха сурвакарските групи на брезнишките села Банище, Кошарево и Садовик. От няколко години се зароди и традиция сурвакари от областта да участват в пресъздаването на празника Сирни Заговезни в столични райони и квартали.

Книгата “Фестивали. Мрежи. Идентичности – Маскарадните игри в Перник и регионалните им отражения” може да бъде намерена в библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, Държавен архив-Перник и на други места. Издадена е от университетското издателство “Св. Климент Охридски”.

Снимки: Садовик Дебелец – архив

Виж също...

Loading...