В Брезник за дните на наследството: Урок на хора от Граово, граовския говор през погледа на краевед и работа на стан

Интересни събития са планирани да се проведат в град Брезник като част от инициативата “Европейски дни на наследството” през настоящия месец септември. Мероприятията ще се проведат в Общински исторически музей-Брезник и са част от националния календар на България за честванията на инициативата, предаде репортер на Zapadno.com.

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата “Европейски дни на наследството” под надслов „Европа, общо наследство“. Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в “Европейски дни на наследството” – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години “Европейски дни на наследството” събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Изданието на “Европейски дни на наследството” тази година съвпада и с 20-ата годишнина от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В съответствие с резолюцията на Деветата сесия на Общото събрание през 2023 година е планирана глобална кампания за отбелязване на годишнината с поредица от дейности, които да покажат многообразието и богатството на живото наследство и да повишат осведомеността за значението на опазването му, поясниха от Министерство на културата.

Първото събитие в музея на Брезник ще бъдат две изложби, които ще могат да бъдат разгледани от 14 септември. Едната изложба е “Киното – магия и техника” и “От Флинстоун до смартфон”. На 19 септември в изложбена сграда “Класно училище” към музея ще се проведе инициативата под надслов “Граовският обреден хляб – връзката между човека и природата”. Инициативата е съвместно с Национален земеделски музей-София и цели запознаване със старите методи и инструменти за обработка и засяване и прибиране на житото. Посетителите в музея ще се запознаят с основното значение на хляба за българите, украсяване на обредна коледна питка. Граовският говор през погледа на креаведа Емилия Максимова ще бъде представен отново на 19 септември. Събитието има за цел да възкреси забравеното, да се подчертаят особеностите и душевната чистота на граовци, диалектната оригиналност пленителност на граовския диалект и хумор.

На 27 септември ще се проведе урок по родолюбие, чрез който в изложбена сграда “Класно училище” ще се демонстрира работа на стан. В същия ден и на същото място ще се организира урок на фолклорните хора на Граово с хореографа и педагог Яна Кираджиева.

Снимка: Яна Кираджиева – архив

Виж също...

Loading...