Данни за населението и жилищния фонд ще спомогнат на общините за нова методика за изчисляване на размера на такса „битови отпадъци“

Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно детайлна статистическа информация, произведена от преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. Информацията е необходима на общините за разработването на бъдеща методика за изчисляване размера на такса „битови отпадъци“. Това е записано в рамковото споразумение, подписано днес от председателя на Националния статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На специален брифинг за медиите те разясниха, че на база на споразумението общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата. Получената информация е необходима на общините, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса „битови отпадъци“, която да влезе в сила от 2025 година.

„Подписването на това споразумение е в резултат на дългогодишната съвместна работа между Националния статистически институт и Националното сдружение на общините в Република България. При всички преброявания досега ние работим в своеобразна симбиоза – и двете страни имат взаимна полза, а общият резултат от дейността ни е полезен за цялото общество”, отбеляза доцент Атанасов.

Силвия Георгиева подчерта, че общините имат още много работа до достигането на окончателен резултат. „Днес ние правим още една стъпка към промяната в начина на изчисляване на такса „битови отпадъци“ и сме убедени, че с коректната и точна статистическа информация, която получаваме, по-лесно ще можем да направим прецизни изчисления за всяка община”, допълни тя.

Следващата стъпка е кметовете на общини да сключат регионални споразумения със съответното Териториално статистическо бюро, в което да регламентират конкретните данни, които ще им бъдат нужни. По този начин общините ще получат безвъзмездно необходимата им информация за ползвателите на услуги.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...