В районите на училищата в област Перник полиция ще следи дали се продават наркотици в началото на новата учебна година

Полицията в област Перник с мерки за осигуряване на безопасността и сигурността на децата през учебната 2023/2024 година, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

За първия учебен ден и новата учебна 2023/2024 година от Областна дирекция на МВР-Перник са предприети необходимите мерки за осигуряване на бизопасност и сигурност на подрастващите.

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се проведе в периода септември – октомври 2023 година. Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Съвместно със служители на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и “Пътна полиция” са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.

Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца.Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на “Пътна полиция”. С Регионално управление на образованието-Перник и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност. Областна дирекция на МВР-Перник се включва в национална програма „Предпазване на младите хора от престъпления“, насочена към дванадесетокласниците.

Виж също...

Loading...