Слаковчани спазиха традицията за честване на Кръстовден с рибена чорба в местността “Кръст” – СНИМКИ

Жители на брезнишкото село Слаковци се събраха около оброка в местността “Кръст”, за да отбележат празника Кръстовден, съобщи за Zapadno.com секретарят на местното народно читалище “Искра-1932” Светла Пантелеева.

Специално за отбелязването на празника местната самодейна певица и кулинарка Светла Райчева е приготвила рибена чорба. Освещаване на курбана е направил отец Михаил, който прочел молитва и благословил ученик от селото, тъй като утре ще му е първи учебен ден за настоящата учебна година.

Слаковчани се почерпили с курбана и печива, приготвени специално за Кръстовден. Оброчният кръст е възстановен преди 4 години, след като по времето когато ТКЗС-то в Слаковци е функционирало, е бил счупен от трактори. Парче от кръста било заровено надълбоко в земята и така не се открило. Това не отказало инициативни слаковчани да възстановят облика на оброка, какъвто е бил преди години, поясни за Zapadno.com Светла Пантелеева.

Традицията жители на селото да се събират на Кръстовден в местността “Кръст” не е прекъсвана. Мястото около оброка е снабдено със соларна лампа, а кметският наместник Димитър Димитров има идея да бъде изграден навес. Честването се организира от кметството и читалището на Слаковци.

Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад“ към зимата и денят се „кръстосва“ с нощта – изравняват се. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон.

Разгледайте снимки от честването на Кръстовден в село Слаковци:

Снимки: Светла Пантелеева

Виж също...

Loading...