Земеделци блокират път в Брезник, както на други места в региона и страната за общонационален земеделски протест

Всички земеделски производители и граждани, подкрепящи исканията на фермерите, са приканени да се включат в общонационален протест, който ще се проведе на 18 септември. Ключови точки в страната ще бъдат блокирани, съобщават от Инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест.

Сред точките, които ще бъдат блокирани е улица “Ангел Коцелянов” в град Брезник. Протестни действия ще се състоят и на още няколко места в област Перник, както и на други локации в страната. Протестните действия в страната и столицата ще стартират от 18 септември с начален час 10:00 часа, като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, отбелязват организаторите.

Част от исканията на земеделските производители са: продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната; изплащане към земеделските производители до 30 септември 2023 година на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта; облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по Общата селскостопанска политика с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Членовете на Инициативния комитет за провеждане на земеделския протест са Национална асоциация на зърнопроизводителите, Национален съюз на говедовъдите в България, Асоциация на земеделските производители в България и още 20 организации от сектора.

Zapadno.com припомня, че протест срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година се проведе и през месец март, когато земеделски стопани от Брезнишко се отправиха с техника към Перник, където се събраха със свои колеги от други общини в региона.

Вчера министър-председателят академик Николай Денков заяви, че правителството няма да се подаде на опити за шантаж. “Държавата е длъжна да се грижи за общия интерес. Освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани”, коментира премиерът по повод подготвяните от аграрния сектор национални протести във връзка с освобождаването на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Министър-председателят призова всички отделни браншове в земеделието да помислят какви са техните конкретни проблеми. Той е готов да ги обсъдят заедно и да търсят решения, но с числа. Във връзка с това академик Денков отправи официална покана за среща днес до всички организации от инициативния комитет, който подготвя протести следващата седмица. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...