Архивите разказват: Преди четвърт век на Граовския събор “Видовден” ® в Брезник разрешили естрада, обработен фолклор и други обработки в програмата

Преди близо 30 години за първи път на Граовския събор “Видовден” ® в град Брезник разрешили представянето на естрада, обработен фолклор и други самодейни сценични обработки. Това четем в статия от 13 юни 1997 година в отдавна закрития “Градски вестник”.

Статията е написана от репортера Славка Милева, която понастоящем работи в пернишкия телевизионен канал “Струма”. “В програмата на събора “Видовден” може да бъде показан и неавтентичен фолклора, стана ясно от тиражирането на статута на събора. За да бъде стилизирано самодейното изкуство във всички жанрове, журито получава право да даде награди на колективи и индивидуални изпълнители извън състезателите за Копривщица. Без да бъде надхвърлена общата цифра на наградния фонд, парични премии могат да получават представящите се в областта на естрадата, обработения фолклор и други самодейни сценични обработки. Община Брезник се ангажира да осигури транспорта и дневните разходи за участниците от селата на общината. Научихме още, че добре дошли на естрадата на събора “Видовден” ще са самодейците от други читалища в региона”, пише Славка Милева в “Градски вестник”.

В наши дни фолклорната самодейна програма привлича участници от читалищата и организации в община Брезник и гостуващи такива извън пределите на Брезнишко. Участие взимат танцьори, певци и разказвачи, които се представят на площадката пред изложбена сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник. Отдавна няма награден фонд и конкурсен характер за участниците в програмата на Граовския събор “Видовден” ®, който от 10 години насам е патентован. През 2019 година Община Брезник откупва от автора Филип Седефчев логото на събора.

В публикацията е използвана снимка от фонда на Общински исторически музей-Брезник, дарена от Божидар Пантев

Виж също...

Loading...