Данчо Писеца от Гигинци: За 40-годишнината на оркестър “Средец” предвиждаме гала концерт, щастлив съм, че ни търсят за веселби

През 2024 година оркестър “Средец” ще навърши 40 години от създаването си. Годишнината се предвижда да бъде отбелязана с гала концерт, предаде репортер на Zapadno.com.

Оркестърът е създаден през 1984 година, а името “Средец” е измислено от музикантът Йордан Илиев известен и като Данчо Писеца. Музикантът е от брезнишкото село Гигинци. Съставът е народен и свири предимно на събори и сватби. Музикантите са желани за празници и за това говорят запълнените с участия до края на лятото дати. “40 години е половин човешки живот. За да държиш оркестър трябва да се съобразяваш с всичките, тъй като идеални хора няма. Аз също не съм идеален. Специално аз съм много щастлив, тъй като хората още ни търсят за веселби, за всякакви юбилей, тържества, събори. А за един музикант най-важното е хората да го харесват. Аз съм най-щастлив, когато отидем някъде да свирим, и хората като ни видят и ни се радват. Това е най-голямото щастие за мен”, сподели Йордан Илиев.

Миналата година оркестър “Средец” представи песента “Църногорски манастир”, която възпява светата обител над село Гигинци. Песента вече е с клип, който е заснет в Църногорския манастир и предстои да бъде показван на телевизионния екран. “Щастливи сме, че тази песен остава и след нас, както и манастирът. Нашият оркестър се надявам още да ни търсят, тъй като сега имаме чак до 9-ти септември пазарлъци, което значи че хората ни харесват”, каза още Йордан Илиев.

Пожеланието на Данчо Писеца към читателите е да имат много здраве и по малко късмет за всеки ден.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...