Експонати, дарени от брезничанин, са представени в изложба за киното в музея на Брезник

Днес бе открита изложбата на Национален политехнически музей-София “Киното: магия и техника”, съобщиха от Общински исторически музей-Брезник.

Изложбата е подредена в изложбена сграда “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник и представя седмото изкуство от гледна точка на “машините” и от гледна точка на визуалните свидетелства години назад. В изложбата са експонирани камери, любителска снимачна техника и прожекционни апарати за домашна употреба. Експозицията се допълва с прожекционни апарати, учебни филми и други, които собственост на Общински исторически музей-Брезник. Тези експонати са дарени от Божидар Пантев. Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 ноември 2023 година.

Изложбата е част от събитията в музея, посветени на инициативата “Европейски дни на наследството”. С над 200 събития в цялата страна България за пореден път се включва в инициативата “Европейски дни на наследството” под надслов „Европа, общо наследство“. Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в “Европейски дни на наследството” – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години “Европейски дни на наследството” събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...