Забележителности в Брезнишко и Трънско са представени чрез интерактивна карта на няколко езика

Забележителности и обекти в общините Брезник и Трън са включени в интерактивна карта, която е разработена по трансграничен проект между България и Сърбия. Информацията за обектите е разработена от младежи от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Проектът “Младежка интерактивна карта” е реализиран от асоциацията “АКСЕЛС” – Перник от българската страна и сдружение “АзБуки” – Ниш от сръбска страна. Картата е достъпна на три езика в интернет – български, сръбски и английски. Работата по нея е отнела 12 месеца, които са включвали и обучения на 20 младежи от България и още 20 млади хора от Сърбия. Сред младежите и област Перник е и момиче от трънското село Филиповци. В Сърбия се е провело обучение за развитие на умения за писане в онлайн среда, а у нас обучението е било за фото и видео умения. “Целта беше обучените младежи да направят съдържанието на тази интерактивна карта, както и стана. В началото на проекта се проведе онлайн проучване в България и Сърбия, където младежите предлагаха места, които да влязат в тази интерактивна карта. Условието беше те да са част от трансграничния регион от областите Перник, Кюстендил и Нишава. Младежите, които преминаха обученията създадоха текстове за тези места, които бяха избрани да бъдат сложени в картата. Всичко като съдържание е изцяло създадено от младежите. След като всичко приключи самата карта беше програмирана и е пусната онлайн”, каза за Zapadno.com Лилия Георгиева от асоциация “АКСЕЛС”.

Идеята е чрез интерактивната карта да бъдат популяризирани обекти, сред които и събития, от областите Перник и Кюстендил в България и Нишава в Сърбия. Броят на обектите е бил ограничен според заложените параметри в проекта. В картата са представени 25 обекта от българска страна и още 25 от сръбската територия в област Нишава. Експерт от Министерство на туризма на Република България е избирал предложените обекти, които да представят онлайн Пернишко и Кюстендилско. Картата е достъпна в интернет чрез сайт и за мобилните устройства не е необходимо инсталиране на специално приложение.

Сред обектите са Къщата на маските в брезнишкото село Кошарево, скалният параклис “Света Петка” в град Трън, храм-кладенецът “Пусто Гърло” край брезнишкото село Гърло, международното изкачване на връх Руй и други. Предстои надграждане на интерактивната карта, към която ще бъдат добавяни още обекти с информация и снимки за тях.

Обектите от Нишава в Сърбия са от цялата област и освен исторически и природни са включени и други типове като например международният джаз фестивал “Нишвил” и фасадата на театъра в Ниш. “Работата беше и трудна и не толкова. От друга страна работим и с млади хора. Тяхната енергия е много добра”, каза Жаклина Ефтимовски от сдружение “АзБуки” в сръбския град Ниш.

Работата освен ползотворна за създадения продукт е била и полезна за участниците. Такъв е случаят и с Андрей от Ниш, Сърбия, който преди проекта не е знаел нищо за страната. В процес на съвместното общуване с младежите от България той е научил и български език. “Мога да кажа, че първоначално беше трудно, но с течение на времето стана по-лесно. Преди този проект България за мен беше като непозната земя. Стара планина беше, както Берлинската стена. Но този проект ми помогна да се сближа с българската култура и хората в България, и да виждам колко сме еднакви. Аз лично представих народен театър в Ниш. Аз съм актьор в свободното ми време и заради това ми беше много интересно да представя как изглежда театърът отвън”, каза Андрей.

Популяризирането на интерактивната карта ще е чрез публикации в интернет, споделяне на познати и приятели на участниците в проекта по създаването и други методи. С този проект от асоциацията са кандидатствали за участие в европейски конкурс за всички трансгранични програми, който представлява състезание за разказване на успешни истории. “Провежда се между програмата в цяла Европа и нашият проект е сред петте топ финалисти на състезанието. Това само по себе си е невероятен успех. Финалът на състезанието ще се проведе на 25 октомври в Сантяго де Компостела в Испания, където е годишната среща на Европейската комисия. Там на живо всеки проект ще има представяне и ще се състезава с останалите четири финалиста”, сподели Лилия Георгиева от асоциация “АКСЕЛС”. Представянето на проектите ще бъде чрез видеа, които организаторите на състезанието ще изработят по определени параметри.

Виж също...

Loading...