Земеделци от Брезнишко се вдигнаха на протест по главни улици в Брезник, ескортирани от полиция

Земеделци от община Брезник излязоха на протест тази сутрин, видя Zapadno.com.

Колона с повече от 10 трактора премина по част от главните улици в града. Полицейски екипи на Районно управление-Брезник следяха за осигуряването на обществения ред по време на преминаването на тежката земеделска техника. Протестиращи земеделци са излезли и на други точки има и на други места в област Перник. Към 13 часа земеделските стопани от Брезнишко са в района на град Перник.

Протестът е част от общонационалния земеделски протест, който се провежда днес и е организиран от над 20 земеделски организации. Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна, отбелязват организаторите.

Част от исканията на земеделските производители са: продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната; изплащане към земеделските производители до 30 септември 2023 година на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта; облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по Общата селскостопанска политика с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Снимка: Наталия Никодимова

Виж също...

Loading...