Момчета от Брезник поставиха началото на туристически маршрут до тракийско светилище на Бърдото – СНИМКИ

Древно тракийско светилище на хълма Бърдото над Брезник ще може да бъде посещавано от повече брезничани и гости на града. Вчера група бивши пътешественици и настоящи такива, ръководени от местния историк и краевед Аниела Асенова, са поставили указателна табела и разчистили пътеката до светилището, предаде репортер на Zapadno.com.

Тракийското светилище е мегалитно и представлява издълбани в камък сфери. То е споменато в трудовете на професор Димитрина Митова-Джонова, но не е подробно проучвано от археолози. За него знае и местният историк и краевед Аниела Асенова, която неведнъж е водила членове на клуба на пътешествениците, които ръководи. От 3 – 4 години нейна мечта била пътят до светилището да бъде обозначен и достъпен за всеки.

Вчера група, съставена от 8 брезничани, се отправила към древното място. Групата била съставена от ученици-пътешественици и вече бивши такива, които са пораснали, но продължават да имат интерес към историята на Граово. По пътя към светилището по-големите момчета поставили първата указателна табела, която е изработена и дарена от Любо Ушашки. С общи усилия групата разчистила част от пътеката, водеща до тайнственото място. Мястото се намира след последните барбекюта на Бърдото. Районът е известен и с битката в местността “Чурек” по време на Сръбско-българската война през 1885 година, както и с оброка Възнесение Господне.

Дейностите по обособяване на туристически маршрут към тракийското светилище ще продължат. Идеята е да се доразчисти пътеката от растителност, сферите върху камъка от мъх и поставят още табели. В инициативата ще бъдат ангажирани и други любознателни пътешественици, категорична е Аниела Асенова. За указаното съдействие и работа местният историк и краевед изказва благодарности към големите пътешественици Велин и Димитър и Влади, Манол, Андрес, които са все още ученици и специални за Божидар Пантев. Аниела Асенова е възхитена от това, че всички те са отделили от времето си в името на благородното дело на Бърдото.

За самото място няма много информация и могат единствено да се правят предположения. Неприятен факт е, че в района има следи от много иманярски набези. Това е и причината Аниела Асенова отново да повтори, че иманярите са няколко крачки пред археолозите. Тя е на мнение, че проучаването на мегалитното тракийско светилище трябва да продължи.

Снимки: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...