Протестиращите земеделци се договориха с правителството, но какво точно се споразумяха двете страни чрез меморандум?

Всички печелят от подписания меморандум между правителството и земеделските производители, който влиза в сила от днес. Това каза министър-председателят академик Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след подписването на документа с инициативния комитет, организирал общонационален протест, съобщиха за Zapadno.com от правителствената информационна служба.

Обединихме се с хората, които участваха на срещата, че именно по този начин можем да продължим напред, заяви премиерът и подчерта, че натрупаните в сектора проблеми ще бъдат решавани съвместно.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев благодари на всички участвали в преговорите, за конструктивния диалог и градивните предложения, направени от представителите на земеделските производители. Той допълни, че предстои съвместна работа със сектора, за да продължи създаването на среда с по-добри възможности за повече български продукти за българските граждани.

От името на инициативния комитет председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов благодари на министър-председателя академик Николай Денков, на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и на министъра на финансите Асен Василев за проведения интензивен диалог в продължение на два дни и постигнатия резултат.

Подписаният меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест включва следните споразумения:

Забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на ноември, след което се въвежда лицензионен режим, който отчита необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и Европейската комисия;

Прието е решение от Европейската комисия за съответствие на държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за сумата от 150 милиона лева, а за допълнително осигурените средства в размер на 63 милиона лева е подадено уведомление, като се полагат максимални усилия за съкращаване сроковете за произнасяне от страна на Европейската комисия до края на септември. В срок до 30 септември 2023 година ще се изплати общият размер от 213 милиона лева. Ще се изготви национална позиция за отпадане на тавана на помощта за Украйна, която да бъде приета от Министерски съвет до 27 септември 2023 година, и ще се проведат разговори от министър-председателя на Република България с председателя на Европейската комисия за отпадане таваните на помощта, след което ще бъде прието решение на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” за изплащане на допустимата помощ;

Земеделските стопани, подали заявление до 26 септември 2023 година по държавната помощ за компенсиране на 100 % пропаднали площи, след обработване на заявленията, получават подпомагането в рамките на 3 работни дни. За останалите остава срокът за подаване до 6 октомври 2023 година, като те ще получат плащането след обработка на заявленията. Да се променят указанията за предоставяне на помощ в посока възможност за прихващане на изискуеми публични задължения към държавния бюджет;

Помощта по програмата de minimis за 2023 година в размер на 47,5 милиона лева ще бъде осигурена от допълнителни средства от бюджета и ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на най-малките производители в сектор „Животновъдство“, в това число пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство“. Разпределянето по секторите ще бъде по методика, изработена съвместно с Министерство на земеделието и храните. Министерството на земеделието и храните да започне разработването на комплекс от политики по браншове, които да повишат конкурентоспособността на съответния бранш и последващ план за действие;

Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция, поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база правно основание за форсмажор и след разрешение от Европейската комисия.

„Всичко, което включихме в меморандума, освен че съответства на голяма част от очакванията и исканията на протестиращите, съответства на 100 % на приоритетите и основните задачи на нашето правителство“, коментира премиерът Денков. Той подчерта, че всички средства, които бяха отпуснати, са средства, които се полагат на земеделците. „Търсихме как да могат да ги получат по-рано, в пълен размер. Няма никакво отстъпление, има само ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата, за да могат те да работят по-спокойно“, допълни министър-председателят. Той уточни, че подписаният днес документ съответства на споразумението между Украйна и Европейската комисия. „Това, което направихме, е една малка крачка, но в правилната посока. Оттук нататък сме в етапа, в който работим заедно“, каза академик Денков.

Представителите на инициативния комитет определиха меморандума като много важен документ между земеделската общност в България и правителството и посочиха, че е постигнат рационален баланс при преговорите.

Оттук нататък правителството в такива случаи ще подписва документи и всеки ще може да следи дали ги изпълняваме, съобщи академик Денков.

С подписания документ може да се запознаете тук.

Снимка: Правителствена информационна служба

Виж също...

Loading...