Старопечатни книги с информация за свещеници в Трънска околия се съхраняват в Държавния архив, на името на църква в Трън ще регистрират фонд в учреждението

До края на 2023 година предстои да приключи описанието и научно-техническата обработка на старопечатни книги от църквата „Света Петка“ в квартал “Баринци” в град Трън, съобщиха от Държавен архив-Перник.

Църквата „Света Петка“ в Трън е трикорабна с триконхална форма на олтарната част. Сградата е построена през 1853 година от майстор Миленко и брат му Дамян от Радомирското село Блатешница. Ктитори са архимандрит Мисаил Байкушев, Пея Степанов (наречени Знеполският Пеев род) и свещеник Никодим (хаджи Никодим от село Насалевци). На мястото на днешната църква е съществувал параклис „Свети Терапонтий“, датиран към средата на XVI век. За пръв път връзката на светеца с Трън споменава Паисий Хилендарски в своята история, отбелязват от Държавния архив в Перник.

На името на храма “Света Петка” ще бъде регистриран едноименен фонд в Държавен архив-Перник, който наред с богатия набор от документи за църковната дейност от края на XIX до средата на XX век ще съдържа раздел със старопечатни издания. Голяма част от богослужебните книги – минеи, апостоли, псалтири, октоихи, (осмогласници) са с приписки и носят информация за свещеници в Трънска околия. След окончателната обработка документите ще бъдат подложени на реставрационни дейности и дигитализация с цел бъдещото им съхраняване, популяризиране и предоставяне за използване.

Виж също...

Loading...