До края на месеца област Перник трябва да има финализирана областна здравна карта, последната такава е от 2018 година

До края на месец септември област Перник трябва да има изготвена и финализирана областна здравна карта. Последната такава карта за региона е от 2018 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Областната здравна карта е основният документ, през който преминава планирането на здравните грижи и медицинското обслужване. Преди дни в Областна администрация-Перник се проведе работна среща между институции в региона във връзка с изготвянето на здравната карта. На срещата присъстваха и представители на общинските администрации в Брезник и Трън.

В началото на месец септември със заповед на министъра на здравеопазването е структурирана комисия, която да изработи областната здравна карта. Комисията е съставена от представители на Районна здравноосигурителна каса-Перник, Регионална здравна инспекция-Перник, болничните заведения и Областна администрация-Перник. До края на месец септември трябва да се финализира изработването на здравната карта. Това поясни за Zapadno.com заместник-областният управител на област Перник Илинка Никифорова.

Информацията, която е включена в здравната карта, показва определени показатели като демография на населението, брой на здравни специалисти, болнични легла и други. “Законът за здравето включва и определени здравни услуги като хосписи и други, които трябва да оценим като възможна перспектива и като нужди и също да предложим в рамките на здравната карта, която ще депозираме до края на месеца”, каза заместник-областният управител Илинка Никифорова. “Последната здравна карта, която е приемана в държавата и по областите, е от 2018 година. Тоест тогава е направена снимка на ситуацията на медицинското обслужване. Сега през този период – от 2018 година до края на 2022-ра има много промени във всички сфери. Идеята е да се отчетат всички тези промени в обслужване, в демография, в профил на заболявания. Така че грижата и работата на здравните заведения, на всички специалисти в сферата на медицинското обслужване да съответства на тази нова картина в областта”, отбеляза още Илинка Никифорова.

Виж също...

Loading...