В чест на опълченец от Брезнишко ученици откриха паметна табела в родното му село – ВИДЕО

От днес село Сопица в община Брезник вече има паметна табела на загинал от населеното място опълченец. Паметната табела откриха ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник, които са и част от клуб “Пътешественици в историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова, предаде репортер на Zapadno.com.

Откриването се състоя в двора на сградата на кметското наместничество и народно читалище “Светлина-1932”. На фасадата на сградата вече гордо стои паметна табела в чест на Крум Апостолов Попов. Той е роден през 1888 година в село Сопица. Загива на 3 юли (по стар стил) 1907 година на връх Ножот в днешна Северна Македония по време на кръвопролитно сражение. До наши дни почти не е достигнала информация за опълченеца, с когото сопичани трябва да се гордеят, тъй като е дал живота си срещу настъплението на турци в македонските територии.

Специални гости на откриването на табелата бяха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска, секретарят на община Брезник Иванна Венева и младши експертът по образование, култура, вероизповедания, спорт, туризъм, здравеопазване, социални и младежки дейности към общинската администрация на Брезник Румяна Кръстева. Сред събралите се присъстващи бяха сопичани, част от колектива на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” и потомци на опълченеца Крум Апостолов.

Ръководителят на клуб “Пътешественици в историята на Граово” Аниела Асенова разказа пред присъстващите за подвига на Крум Апостолов и неговите съратници, загинали в днешна Северна Македония. Кратък рецитал със стихове представиха петокласници от училището в Брезник, след което поднесоха цветя във ваза под паметната табела. Техни по-големи съученици откриха паметния знак.

Поставянето на паметната табела се случва след решение на Общински съвет-Брезник и с подкрепата на местната власт. Предстои издирвателска дейност и за други опълченци от Брезнишко и Трънско, с която се заемат младите пътешественици.

Вижте във видеото на Zapadno.com откриването на паметната табела в село Сопица (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...