Ученици от брезнишкото училище танцуваха Граовско хоро в музея на Брезник за “Европейски дни на наследството”

Урок по родолюбие се състоя в изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник, съобщават от институцията.

Урокът по родолюбие е част от инициативата “Европейски дни на наследството”, която се провежда през месец септември. “Участници бяха ученици от VII “б” клас от СУ”Васил Левски” гр. Брезник с ръководител Румен Александров, които се включиха в урока изнесен от Яна Кираджиева, посветен на традиции и носии от Северняшкия, Тракийския, Родопския, Пиринския край, като естествено се наблегна на Граовското хоро, с което урокът приключи”, добавиха от Общински исторически музей-Брезник.

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата “Европейски дни на наследството” под надслов „Европа, общо наследство“. Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в “Европейски дни на наследството” – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години “Европейски дни на наследството” събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Изданието на “Европейски дни на наследството” тази година съвпада и с 20-ата годишнина от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В съответствие с резолюцията на Деветата сесия на Общото събрание през 2023 година е планирана глобална кампания за отбелязване на годишнината с поредица от дейности, които да покажат многообразието и богатството на живото наследство и да повишат осведомеността за значението на опазването му, поясниха от Министерство на културата.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...