Какво е състоянието на елементите на пътя Перник – Брезник – Трън – Стрезимировци според доклад за безопасността на движението по пътищата

Състоянието на елементите от републиканската пътната инфраструктура за област Перник е определено в доклад за 2022 година за състоянието на безопасността на движението по пътищата и за изпълнението на националната стратегия в тази сфера, предаде репортер на Zapadno.com.

Единственият второкласен път от републиканската пътна мрежа в област Перник свързва общините Перник, Брезник и Трън. Това е второкласен път 63, който води началото си от района на град Перник и завършва при граничния пункт в трънското село Стрезимировци.

В годишния доклад е определено състоянието на настилки, пътни знаци, пътна маркировка, банкети и ограничителни системи за пътища. Едва 29 километра и 200 метра от настилката на пътя е в добро състояние, на още 11 километра то е средно, а на останалите 25 километра и 500 метра е лошо. Състоянието на 85 % от пътните знаци е определено като лошо, в добро са едва 10 %, а други 5 % от съоръженията липсват. По отношение на пътната маркировка 90 % от нея е записано, че липсва, 10 % е в добро състояние и няма такава, която да е лоша. 80 % от банкетите по второкласния път са в лошо състояние, а едва 20 % са в добро. На 100 % е лошо състоянието на ограничителните системи за пътища, четем в доклада за 2022 година.

Документът описва състоянието на автомагистралите, първокласните и третокласни пътища, както и пътните връзки в област Перник. Докладът съдържа и други данни, които са свързани с пътната безопасност и изпълнението на Националната стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България за 2022 година. Изготвен е от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

За основен ремонт на пътя, който свързва общините Трън, Брезник и Перник е задвижена процедура. Второкласен път 63 Перник – Стрезимировци не е основно ремонтиран от 40 години. В участъка от Брезник до Мещица са извършени строително-монтажни дейности през 2011 година, а отсечката от Трън до Забел е рехабилитирана през 2012 година по Оперативна програма „Регионално развитие“, поясняват от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...