Премиерът призова гражданите да подават сигнали за изборни нарушения, приложение ще подпомага службите за локализиране на проблемните точки

На телефон 02/90 112 98 и електронна поща izbori@mvr.bg Министерството на вътрешните работи ще събира сигнали за изборни нарушения. Двата канала за информация започват да работят от петък, 29 септември, когато официално стартира кампанията за местния вот, обяви премиерът академик Николай Денков преди днешното заседание на правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

Той призова гражданите да изпращат сигнали: „Нека заедно този път да пресечем всички изборни нарушения. Разчитаме на вас!“ „Задача на всички институции, включително и на Министерския съвет, е да осигурят честни и прозрачни избори. За да успеем, имаме нужда от съдействието на българските граждани“, заяви още министър-председателят.

Вече е създадено звено, обединяващо усилията на МВР, Главна прокуратура и Държавна агенция „Национална сигурност“. Чрез националната телефонна линия и електронната поща на МВР всички граждани могат да информират за нарушения, свързани с местния вот. Сигнали ще приемат и всички областни дирекции на МВР. „Веднага ще се отзоваваме и ще направим всичко, което зависи от институциите, за да гарантираме честността на изборите“, увери академик Денков.

Нов момент при тези избори е разработеното специализирано приложение – Географска информационна система „Изборни процеси“. В него структурите на МВР ще могат да въвеждат данни в реално време. Пространственото онагледяване на проблемните места в страната ще подпомогне вземането на своевременни управленски решения за оптимално разпределяне на полицейските сили с цел ефективно противодействие на престъпленията против правото на гражданите да направят своя свободен избор.

Снимка: Правителствена информационна служба

Виж също...

Loading...