Урок по човечност в Брезник: Млади брезничани изненадаха краеведи в деня, посветен на тях – СНИМКИ

Урок по човечност е бил предаден на няколко млади брезничани. Това се е случило по-рано днес, когато се отбелязва Националния ден на българските краеведи, предаде репортер на Zapadno.com.

По инициатива на историка и краевед от Брезник Аниела Асенова няколко ученици, които са част и от клуб “Пътешественици в историята на Граово”, който се ръководи от нея, са изненадали най-възрастните и почитани от брезничани местни краеведи. Срещите са били спонтанни и са се провели в домовете на Павлина Денкова и Вера Георгиева.

Двете брезничанки са известни сред почти всички граждани на Брезник и жители на общината със своята всеотдаденост за развитието на културата в района. Това е и поводът в Националния ден на българските краеведи – 27 септември, десетокласниците Влади, Манол и Андрес да посетят Павлина Денкова и Вера Георгиева.

С цветя в ръце младите брезничани усетили тръпката да изненадат светилата сред местните краеведи. При срещата с Павлина Денкова момчетата научили важни житейски съвети, а посещението в дома на Вера Георгиева преминало много емоционално. Тези подробности сподели за Zapadno.com Аниела Асенова.

Павлина Денкова е първият уредник на музейната сбирка в Брезник. Началото на музейното дело в града е поставено в края на 50-те години на XX век. Вера Георгиева е дългогодишен краевед, който събира и предава в свои трудове историята, традициите и бита на Граово.

Съюзът на краеведите в България е инициатор за честването на Националния ден на българските краеведи. На конгрес във Велико Търново през 2006 година Съюзът на краеведите в България приема датата на първото писмо на Юрий Венелин до Васил Априлов, която е 27 септември 1837 година, за начало на организирана краеведска дейност в страната ни.

Разгледайте снимки от емоционалните посещения в домовете на най-възрастните краеведи в Брезник:

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...