Край Трън стартираха археологически разкопки на некропол от древността, на 1 ноември ученици и други желаещи ще могат да ги разгледат – СНИМКИ

Археологическите проучвания на могилния некропол от ранната желязна епоха в махала “Маниш” в трънското село Врабча отново стартираха. От началото на седмицата на терен е екип от специалисти и работници, които участват в разкопките, предаде репортер на Zapadno.com.

Проучвателните дейности по древния некропол в трънското село Врабча стартираха през 2019 година. Той датира от периода на ранната желязна епоха. Миналата година в централната зала на Националния археологически институт с музей в София беше открита изложбата “Българска археология 2021”, в която бе включен и некрополът в Трънско. През лятото на настоящата година Министерство на културата одобри  46 068 лева и 30 стотинки за продължаване на проучвателните дейности по обекта.

На терен ще работят около 15 човека, от които 8 работници, четирима души екип и двама реставратор. В работата се включва и един трънчанин, който е бил преподавател по история. Ръководител на разкопките е археологът от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов. Плановете на екипа са дейностите по проучването да приключат до 10 ноември.

Покрай разкопките преминава екопътека и това дава възможност туристи да видят как работи екипът. “Очертват се на терен два вала, като през цялото времето проучваме големия, северния. Другият е мъничък. И тази година със сигурност трябва да приключим с проучването на северния вал. Ако останат някакви дейности ще са само довършителни работи. Целият вал е сформиран от 10 или 12 малки могилки, които имат каменно ограждение. Тези ограждения ги оставяме на терен, за да могат хората като минават по екопътеката да ги видят, да си създадат представа”, каза за Zapadno.com археологът Филип Михайлов.

На 1 ноември ще се проведе “Ден на откритите разкопки”, тъй като тогава учениците почиват и имат възможност да видят обекта. “Вече имаме практика родители с деца, които искат да се запознаят с археологията, да дойдат и да поработят на обекта”, уточни Филип Михайлов. Този ден се превръща като традиционен, тъй като вече ученици от Националната гимназия за древни езици и от Перник.

Снимки: Филип Михайлов

Виж също...

Loading...