Духът на хореографа от Граово Лозан Иванчев оживя на представянето на книга с факти за него – ВИДЕО+СНИМКИ

Духът на хореографа от Граово Лозан Иванчев е вечен и продължава да се предава от поколение на поколение. Това се затвърди на представянето на книгата “Петото поколение”, написана от правнука на Лозан Иванчев Борис Тодоров, предаде репортер на Zapadno.com.

Представянето се състоя в петъчния следобед в изложебна сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник и е второто такова на книгата, която в началото на годината бе презентирана в Регионалния исторически музей в Перник. На събитието присъстваха дъщерята на Лозан Иванчев, негови родственици, възпитаници, брезничани, които са имали честта да го познават и гости на град Брезник.

В началото на представянето музикантът и озвучител към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” Васил Андреев изпълни песента “Крепи се, буцо”, която е по текст на Лозан Иванчев. След изпълнението с уводни думи към присъстващите се обърна библиотекарят към библиотеката на народно читалище “Просвещение-1870” Емилия Първанова. Думата беше дадена и на автора на книгата Борис Тодоров. Правнукът на хореографа обясни как е започнало написването на “Петото поколение”. “Той много често ми е разказвал голяма част от историите, които са записани тук. Беше събрал и кралимарковски песни от неговия баща. Седнахме и решихме, че ще е много хубаво, ако тези всичките неща, успееме да ги събереме в една книжка. Тук няма само песни и благословии, има истории, има традиции – забравени, незабравени. Граовци сме, така че има и една голяма доза клетви. Но като цяло за мен беше много интересен процес и за съжаление дядо Лозан не стигна да види крайния резултат, което и още повече ми даде стимул да го завършва това цялото нещо. Получих изключително много помощ”, каза Борис Тодоров.

Вижте във видеата на Zapadno.com какво още казаха библиотекарят Емилия Първанова и авторът на “Петото поколение” Борис Тодоров (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова отправи поздравления за издаването на книгата. “В тази книжка всеки малък или голям учител, литератор или обикновен читател, може да намери нещо за себе си. На мен много ми се иска и учителите да я имат тази книжка и по този начин да обучават децата”, каза Емилия Велинова. Дъщерята на Лозан Иванчев Гергана Николова благодари за присъствието на гостите в залата и разказа спомени от своите баба и дядо по майчина линия. “Чак сега всъщност след смъртта, както казвам аз: “Бера плодовете на Иванчев”. Защото много хора искат, които не ме познават, да се запознаят с мен. Защото именно аз съм неговата дъщеря. И всички ми се радват и ми разказват различни истории, когато са се запознали с него как ги е впечатлил”, сподели Гергана Николова.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още разказа дъщерята на Лозан Иванчев на представянето на книгата (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Част от присъстващите в залата се включиха в представянето с истории и свои спомени, свързани с Лозан Иванчев, както и с въпроси към автора.

Палитра от танци представиха ученици от VII “б” клас от средно училище “Васил Левски” в град Брезник, които със своя учител Румен Александров изпълниха “Граовски мотиви”, а част от танцьорите на танцов клуб “Калина” към народно читалище “Просвещение-1870” вдигнаха градуса на настроението, както и приживе Лозан Иванчев правеше на репетиции и участия. Накрая Васил Андреев изпълни песен, на която дъщерята на хореографа от Граово Гергана Николова започна да танцува до него.

Дългогодишният хореограф и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев почина през месец април 2021 година. Той е автор на книгата–учебник “Фолклорни хора и танци на песен от Граово”. Първото издание излиза от печат през 2003 година, а през 2019 година бе представено преиздание на книгата.

Разгледайте снимки от представянето на книгата “Петото поколение” в Брезник:

Виж също...

Loading...