Златна есен през октомври: Средните температури през месеца се очаква да са над нормата, а валежите ще бъдат под средните

Тази година октомври се очаква да бъде със средни температури с 1 – 2 градуса над нормата – от 17 до 22 градуса. Валежите ще са под средните. Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 25 до 30 градуса. От 5 до 7 октомври се очаква дъждовно време, с максимални температури между 17 и 24 градуса. Повече валежи, между 7 – 11 литра на квадратен метър, се очакват над източната половина от страната. От 11 до 16 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 23 до 29 градуса. Ще бъде подходящо както за туризъм във високите части на планините, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Периодите с валежи са от 22 до 24 октомври, със слаби валежи (под 5 литра на квадратен метър в  източните и в южните райони) и от 29 до 31 октомври (валежи в южните и централни райони до 10 литра на квадратен метър, над Дунавската равнина под 5 литра на квадратен метър). По планините, над 2 200 метра надморска височина, ще превали и мокър сняг. Температурите ще се понижават. От 27 до 31 октомври чувствително ще се понижат температурите – от отрицателни сутринта до 9 – 14 градуса през деня.

Климатична справка  

През октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка – от 20 до 27 октомври.

Геопрогноза

Месецът ще започне със слаба геомагнитна активност. Временно геомагнитната активност ще се повиши, като на Балканите не се очакват магнитни бури. От 22 до 24 октомври се очаква повишена активност, няма условия за геомагнитни бури и на средните ширини, включително и на Балканите. След 24 октомври земното магнитно поле ще се успокои и през повечето дни ще бъде спокойно.

Алманах

Месец октомври

Октомври е месецът на Златната Есен. Лятото вече е позабравено, а зимата е все още далече. През този месец най-често господства антициклоналния тип време – нощите са хладни, а през деня е слънчево и топло. Средноденонощните температури  постепенно се понижават от 15 – 17 градуса в началото на месеца до 7 – 10 градуса в края. Въпреки, че денят също намалява в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса. Дори има и летни дни, в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32 – 38 градуса. Най-високите температури са измервани в Дунавската равнина – в Горна Оряховица – 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени – 38 градуса, в Русе – 37 градуса. Най-високата температура през октомври в Плевен е измерена през 1984 година – 38,5 градуса, в Пловдив през 1994 година са измерени 37 градуса, а в София през 1993 година – 33,6 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези през които времето е мрачно и хладно. За разлика от летните месеци, през този, зачестява влиянието на Средиземноморските циклони. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия. Чести са и нахлуванията на сравнително студени континентални въздушни маси от североизток. Обикновено след такива застудявания в котловинните полета, както и на места в Добруджа и Лудогорието се образуват и първите есенни слани. Най-често това става около 20 октомври, с вероятност над 50 %. Веднъж на няколко години в равнинната част на страната превалява сняг. В повечето случаи снеговалежите са слаби и не образуват снежна покривка. Има и изключения – например през 1988 година падат два обилни снеговалежа, като дебелината на снега в нископланиниските райони достига 30 сантиметра. Последният по-значителен снеговалеж бе през 1997 година, когато на много места в Северозападна България снежната покривка надмина 10 сантиметра, а във Враца и София достигна 20 сантиметра. Тези първи зимни закачки са кратки и снегът бързо се топи.

Все пак нощите са студени, а минималните температури в края на месеца са около и под точката на замръзването. При по-чувствително застудяване са отбелязват и най-ниските температури за месеца от минус 1 до минус 6 градуса. Най-студено е било в Трън и Велинград – минус 10 градуса, в Разград минус 9, Троян, Казанлък и Самоков минус 8. В София най-ниската температура през октомври е отчетена през 1920 година – минус 6,4 градуса, В Пловдив през 1946 година са измерени минус 5,7 градуса, а в Плевен през 1920 година – минус 7,7 градуса.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта и можем да се радваме на златната есен. Това е най-цветният месец в планините. Високите била и върхове често побеляват от сняг, а гористите пътеки се засипват със шарен килим от падащите листа на дърветта.

Народна меторология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За октомври народната метеорология гласи:

Южен вятър през октомври предвещава скорошен сняг. Ако на Петковден (14 октомври) времето е добро, на Димитровден ще е лошо. На този ден ако грее слънце, зимата ще е лоша. Каквото е времето на Димитровден (26 октомври), такова ще бъде по Коледа. Ако вали, ще вали и на Гергьовден.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Карти: Meteo Tv

Виж също...

Loading...