Читалището в Ръждавец ще развива своята дейност в бившето кметство на селото, което може да се ползва безвъзмездно за 10 години

Новоучреденото народно читалище “Ръждавец-2023” в брезнишкото село Ръждавец вече ще може да развива и осъщестява своята дейност в сградата на бившето кметство и магазин на населеното място. Това се случва след решение на Общински съвет-Брезник за предоставяне на ползване на сградата, която е публична общинска собственост. Решението беше взето на провелата се на 28 септември сесия на Общинския съвет, предаде репортер на Zapadno.com.

Бившето кметство и магазин представлява масивна сграда на един етаж и с площ 80 квадратни метра. Към момента сградата не е необходима за нуждите на Общината или на юридически лица на издръжка към общинския бюджет. В докладната до общинските съветници кметът на община Брезник предлага бившето кметство да бъде предоставено за безвъзмездно ползване на читалището в Ръждавец, така както това се отнася и за всички читалища, ползващи общинска собственост.

С решението си общинските съветници дадоха съгласието си сградата да се предостави за ползване от читалището в селото за срок от 10 години и за цели и дейности, които са предвидени в член 3 от Закона за народните читалища.

Читалището в Ръждавец е вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от 14 август тази година. Идеята за създаването му е на неговия председател Николета Григорова, но и подкрепена от повечето местни хора и от жители на съседното село Банище.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...