На прага на новия ловен сезон инспекторите по храните напомнят на ловците да предават проби за изследване за зарази от отстреляните диви свине

Във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня в неделя, 1 октомври, от Българската агенция по безопасност на храните напомня, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете и трихинелоза, съобщиха от ведомството.

Вирусът на Африканска чума по свинете не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея.

Агенцията напомня, че изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории включително и в лабораториите на Българската агенция по безопасност на храните.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните, официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...