През село Гърло преминавал важен път за кервани с товари от Бяло море и долината на Вардар за Средна Европа

Един от най-почитаните свещеници в Брезнишко е поп Петър от село Гърло (Петър Мартинов Котев), който служи в старата църква „Свети Иван Рилски“. Гробът му се намира от югоизточната страна на храма, а неговите наследници са известни като Поповите, съобщиха от Държавен архив-Перник.

Краеведът Вельо Велев в своето издание „Местните имена в Брезнишко“ от 2009 година пише, че село Гърло отстои на 8 километра северозападно от Брезник. Богато е с изобилната си вода, плодородна почва и през него минава важен път от Бяло море и долината на Вардар за Средна Европа. За миналото на селището в летописната книга на училището е отбелязано „Старото наименование на селото е Ханкьой (Ани кьое). Служи за пренощуване на цели кервани, които пренасяли товари с памук, риба, тютюн, идващи от Солун, Серес, Горна Джумая, Радомир, Гърло, Пирот, Ниш, Белград. Всяка вечер в селото пренощували около 400 коня, които на следващия ден заминавали, а на тяхно място идвали други. В селото имало 12 – 13 ханища [хана]…“.

През 1948 година в спомените си 90-годишния Виден Петров разказва за тези кервани и за селището, което се намира на около 2 километра северно от път, който свързва западните земи на полуострова (разбирайте Балканския полуостров) с Цариград. Споменават се местните имена Пýсто гърло, Конярник, Винòвград, Мезѝница.

Храмът „Свети Иван Рилски“ в село Гърло има регистриран едноименен фонд в Държавен архив-Перник с хронологични граници на съхраняваните документи за периода 1926 – 1948 година. Документите постъпват на съхранение през 1961 година и са запазени в добро състояние. Сред тях са съхранени две кондики за събирани помощи с информация за периода 1926 – 1936 година; книга за платежни заповеди (1937 – 1947 година) и годишен отчет за 1948 година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...