Брезничанката Вера Костадинова представя в Брезник първата си книга, в събитието ще участва и професор, създал световен метод за ускорено обучение

Книгата “Ако аз те поканя на танц”, написана от брезничанката Вера Костадинова, ще бъде представена в град Брезник. В премиерата участие ще вземе и професор Иван Бързаков, който е психолог, педагог и поет, предаде репортер на Zapadno.com.

Книгата “Ако аз те поканя на танц” е първата на Вера Костадинова и излиза от печат през 2022 година. Първото и представяне е направено миналата година в литературен клуб “Перото” в София. Жанрът на изданието е определен като лиричен. “Някои я определят като философска поезия, без да се философства в нея. Работихме с редактор Маргарита Петкова. Професор Бързаков няма пръст в книгата. Той ще представи неговите три книги, защото никога не е идвал в Брезник. В Брезник не го познават нито като автор, нито като авторитет”, сподели за Zapadno.com Вера Костадинова. Представянето на “Ако аз те поканя на танц” пред брезничани се е отложило и ще се проведе едва сега, поради сериозни причини.

Вера Костадинова е от град Брезник, но живее в София, където и работи. Професионалното и развитие е било свързано с различни длъжности в тежки области като социална, здравеопазване и други. В момента работи като учител в подготвителна група в училище. На въпрос дали поезията е хоби за нея, тя отговори: “Не мога да кажа, че съм професионален писател, защото стиховете не можеш да ги извикваш. Те си идват сами. Ако човек може да каже, че е професионален поет, просто за мен това е нещо изключително несериозно. Или такава поезия такава, която е от едното време – напиши ми стихотворение за това”, каза Вера Костадинова.

Нейната първа книга може да бъде закупена от книжарница “Български книжици” и в книжарницата до НАТФИЗ в София. На представянето в Брезник, което е насрочено за 4 октомври от 17:30 часа в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, екземпляри от изданието също ще могат да бъдат закупени.

Професор Иван Бързаков също ще представи своите книги, които са със заглавията “Яростно в скръбта”, “В съня над пропастта” и “Лумнали огньове”. Той е роден в София на 13 декември 1942 година. Първо следва английска, после завършва българска филология в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Само на 23, той е най-младият редактор в света на двутомника, издаден на над 80 езика, „Винсент Ван Гог : Из писмата на художника до брат му Тео“ (издателство „Български художник“), превод от немското издание „Als Mensch unter Menschen“, със справки от различни френски и английски издания на писмата. Професор Иван Бързаков е член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите писатели. Основател e на сдружението „Професор Бързаков“, което ежегодно провежда международен литературен конкурс за разказ, стихотворение, есе или книга на тема „Страданието и изгнанието – както в чужбина, така и в собствената родина“. Поради темата си този конкурс е уникален в цяла Европа, доколкото ни е известно и по света, става ясно от част от биографията на професора. В средата на 70-те години на миналия век той е на 33 години и решава да емигрира в САЩ. Основава в Сан Франциско Международен образователен институт по ускорено обучение. Създава уникална система за максимално възприятие и развиване на мисълта, приложена по-късно в 29 страни. И това е само малка част от неговата впечатляваща биография, отбелязват от предаването “100 % будни” по БНТ.

Виж също...

Loading...