Брезничани ще отбележат Петковден с изложба за времето на социализма, “Ден на отворените врати” в музея, духовни събития в църквата “Света Петка” и представяне на стихосбирка

С поредица от събития ще бъде отбелязан духовният празник на град Брезник, който се чества на Петковден. Организатори са Община Брезник, църковното настоятелство при църква “Света Петка”, Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870”, научи Zapadno.com.

Началото на събитията ще бъде поставено днес, когато в малкия сало на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник ще бъде представена стихосбирката “Ако аз те поканя на танц”, чийто автор е брезничанката Вера Костадинова. Представянето ще започне в 17:30 часа.

На 10 октомври от 17:00 часа в бившата професионална гимназия по селско стопанство “Никола Й. Вапцаров” в града ще бъде представена изложбата “От девети до десети – времето на социализма”.

Бдение ще се проведе в църквата “Света Петка” от 18 часа на 13 октомври. Навръх Петковден, 14 октомври, от 9:30 часа в църквата ще се отслужи света литургия, а в 11 часа ще бъде извършен празничен водосвет. В 11:30 часа ще започне раздаването на курбан.

На Петковден в изложбените сгради към Общински исторически музей-Брезник – “Класно училище” и “Военен клуб”, ще се проведе “Ден на отворените врати” със свободен вход. Посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция “Духовното развитие и просвета в Брезнишко в епохата на Възраждането” и “Етнография”, както и временните изложби “История на киното” и “5-ти конен полк и брезничани във войните за национално обединение”, става ясно от програма за честването на духовния празник на Брезник.

Духовният празник на Брезник се отбелязва от 2009 година. Историята на отбелязването започва с предложение от тогавашния общински съветник Емилия Вълова, което Общински съвет-Брезник е приел през месец септември същата година. Тогавашният Общински съвет приема решението 14 октомври да бъде духовен празник за града. Този акт е бил подкрепен с подписка, в която са се подписали 160 брезничани и духовници.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник – архив

Виж също...

Loading...