За празника на Трън ще пеят Дарко Филипович, Джия и “Пиринско тройче”, а с танци ще се представи ансамбъл “Гайтан”

Богата празнична програма ще се организира за празника на град Трън, който се чества на Петковден (14 октомври). Честванията ще стартират с литургия в църквата “Света Петка” в трънския квартал “Баринци”, предаде репортер на Zapadno.com.

Църковната служба за празника ще стартира около 9 часа, а в 12:30 часа пред храма ще бъде раздаден курбан за здраве на трънчани и гости на града. Привечер, в 17:30 часа, на откритата сцена пред местното народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” ще бъде поставено началото на музикална програма. Участие в нея ще вземат ансамбъл “Гайтан” с главен художествен ръководител Йордан Николов, фолклорна тройка “Пиринско тройче”, сръбският певец Дарко Филипович и българската поп-фолк певица Джия. Програмата се организира от Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, уточни за Zapadno.com заместник-кметът на община Трън Десислава Димитрова.

В същия ден в Музея на млякото в трънското село Студен извор ще се проведе празник под надслов “Плодородието на есента”. На събитието са поканени местни фермери, които да демонстрират традициите на българина за съхранение в домашни условия на традиционни продукти за зимата. “Плодородието на есента” се организира от фондация “Д-р Стамен Григоров” и Община Трън.

Снимка: Darko Filipovic

Виж също...

Loading...