Медалистът на световното по шах Белослава Кръстева е с родословни корени от Брезнишко и Трънско

Бронзовият медалист на световното първенство по шахмат за младежи и девойки (до 20 години) в Мексико сити Белослава Кръстева е с родословни корени от Брезнишко и Трънско, съобщиха за Zapado.com нейни роднини.

19-годишната българка имаше всички шансове да стане световна шампионка при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се поздрави със златото. Среброто остана за американката Кариса Ип, която с победата си над ирландката Триша Канямарала в днешния ден също събра 8,5 точки. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки – по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки, съобщи БНТ.

Белослава Кръстева тренира шахмат от 6-годишна. Завършила е Софийската математическа гимназия. В момента е студентка е в САЩ. Усилията, които полага при играта на шахмат са я възнаградили с множество спечелени призови места на републикански, европейски и световни първенства. През 2020 година става шампион по шахмат за жени за България. Малко известен факт е, че нейните родословни корени са от брезнишкото село Ребро и трънското село Ярловци.

Снимка: Петя Кръстева

Виж също...

Loading...