Божидар Пантев и читалището на Брезник върнаха спомените на поколения брезничани – ВИДЕО

Уникална по рода си изложба беше открита в салона на бившата селскостопанска гимназия в град Брезник. Експозицията е под надслов “От девети до десети – времето на социализма”, а нейн автор е брезничанинът Божидар Пантев, но голяма подкрепа са му оказали колегите от местното народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Гостите за откриването на изложбата бяха посрещнати от колектива на читалището в Брезник, пременен в дрехи отпреди 10 ноември 1989 година. Това е и идеята на “От девети до десети – времето на социализма” – да покаже на по-младото поколение как са изглеждали Брезник и България в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година или иначе написано по време на социализма. Над 1 000 са експонатите, които са показани в изложбата. Те са плод на над 50-годишен събирателски труд на Божидар Пантев. В началото идеята му дошла спонтанно и веднага с постъпването му на работа в читалището на Брезник през 1970 година. Тогава е открита и новоизградената сграда на читалищната институция, която допреди това се е помещавала в сградата на вече бившата селскостопанска гимназия. “От тази сцена пренесохме нещата в новата сграда. А тази я отстъпихме на училището. Например най-старото и първото, което е показано е една нагледна агитация от старата библиотека. Тогава я е правила Павлина Денкова, тя беше библиотекар”, сподели Божидар Пантев.

Техника отпреди 10 ноември 1989 година, броеве на вестник “Граовски вести” и други печатни издания, фотоалбуми, портрети на някогашни величия и дори вкусът на социализма са малка част от изложените над 1 000 експоната. Откриването и представянето на изложбата беше тематично и в художествен стил, който самодейците на Брезник владеят умело.

Вижте във видеата на Zapadno.com как беше открита и представена изложбата (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Не всичко, което може да бъде показано, е изложено, а основната причина е липса на пространство. “Има по-интересни, по-автентични. Някои, които ме е страх да ги покажем, по-ценни. Прибавихме снимки от изложби на ТНТМ-то, на които хората даже не са се виждали. Хората сега за първи път се виждат, защото тогава на изложбите не им е било до това. Тези снимки ги е правил фотографът Милчо. Той правеше на целия град по поръчка на Консомола. Всяка година се правеше преглед на научно-техническия прогрес на младежта. Това всъщност е втората изложба. Ние сме правили в чест на 25-годишнината от демократичните промени, но изложбата беше по-малка. Тази сега е по-голям формат, защото пространството позволява. Преди 53 години напуснахме тази зала и сега отново се връщаме тук. Ремонтът, който Общината направи на покрива, позволи изложбата да е тук, въпреки че залата не е ремонтирана. Тя е много добра галерия за този случай”, каза още авторът Божидар Пантев. Изложбата ще може да бъде разгледана до пролетта на 2024 година, като предстои да се уточни кога и как ще могат посетители да я разгледат.

Божидар Пантев е на мнение, че в момента експонатите не са ценни и трябва да минат още години, за да бъдат такива.

Откриването предизвика голям интерес от страна на брезничани. Някои от тях с интерес разглеждаха показаните черно-бели снимки и разпознаваха хората, заснети на тях.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво може да бъде разгледано в изложбата “От девети до десети – времето на социализма” (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...