За Петковден в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” ще бъде изложена частица от мощите на света Петка Търновска

Частица от мощите на света Петка Търновска ще бъде изложена за поклонение в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник, съобщи за Zapadno.com отец Михаил Станкович.

Навръх Петковден, 14 октомври, от 9:30 часа ще бъде отслужена празнична света литургия. След службата ще бъде извършен водосвет и осветен курбан за празника. При неблагоприятни метеорологични условия курбанът ще се раздава в църквата.

За празника на света Петка Търновска в храма ще бъде изложена частица от мощите на светицата. Частицата е част от личната колекция с частици на светци на отец Михаил. Светинята ще бъде изложена за поклонение и в неделния ден тази седмица.

Петковден е духовен празник на град Брезник от 2009 година. Ежегодно той е честван в града с поредица от прояви., Историята на отбелязването започва с предложение от тогавашния общински съветник Емилия Вълова, което Общински съвет-Брезник е приел през месец септември същата година. Тогавашният Общински съвет приема решението 14 октомври да бъде духовен празник за града. Този акт е бил подкрепен с подписка, в която са се подписали 160 брезничани и духовници.

Тази година програмата за отбелязването на духовния празник на Брезник е богата и включва изложба, Ден на отворените врати в Общинския исторически музей и други мероприятия.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...