От началото на 2024 година час труд ще се заплаща по 5 лева и 58 стотинки, а минималната работна заплата ще бъде 933 лева

Минималната работна заплата ще стане 933 лева от 1 януари 2024 година, реши правителството. Размерът й ще се повиши с 19,6 %, или със 153 лева спрямо сегашната й стойност. Той е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година, съобщиха от правителствента информационна служба.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите. Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и ще увеличи мотивацията на работната сила за включване в заетост.

От 1 януари 2024 година минималната часова работна заплата ще бъде 5,58 лева.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...