Шампионът от световното по шах Белослава Кръстева, която е с корени от Брезнишко и Трънско: Основният компонент е усилена работа, но трябва да притежаваш и талант

19-годишната Белослава Кръстева разказа в ежедневното коментарно предаване „Крум Савов Live“ по 7/8 TV за участието си на световното първенство по шахмат за младежи и девойки (до 20 години) в Мексико сити, видя Zapadno.com.

На световното 19-годишната българка завърши заедно с аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру с равен актив от по 8,5 точки. Белослава Кръстева не успя да спечели златен или сребърен медал, но резултатът и я направи бронзов медалист. На въпрос на журналиста Крум Савов дали успехът и е въпрос на труд, желание и амбиция или трябва да притежаваш природна дарба и талант, тя отговори: “Талантът е важна част. Но основният компонент е усилената работа и правилната такава работа, с правилните треньори. Правилните методи на трениране. Разбира се и талант трябва”, каза Белослава Кръстева. Тя разказа за първия си треньор, който и е преподавал шах в училище. “Той се обади на нашите и каза, че имам потенциал и че иска да се занимава индивидуално с мен”, сподели още бронзовият медалист Белослава.

Белослава Кръстева тренира шахмат от 6-годишна. Завършила е Софийската математическа гимназия. В момента е студентка е в САЩ. Усилията, които полага при играта на шахмат са я възнаградили с множество спечелени призови места на републикански, европейски и световни първенства. През 2020 година става шампион по шахмат за жени за България. Малко известен факт е, че нейните родословни корени са от брезнишкото село Ребро и трънското село Ярловци.

Кадър: 7/8 TV

Виж също...

Loading...