Още едно вековно дърво в Трънско е на път да бъде заличено от регистрите на вековните дървета в България

Вековно дърво на територията на община Трън може да бъде заличено от регистрите на вековните дървета, предаде репортер на Zapadno.com.

През месец септември инспектори от Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили извънредна проверка на 1 040-годишния дъб от вида цер, който се намира в двора на църквата “Света Богородица” в трънското село Докьовци. Проверката е била извършена по сигнал, подаден до екоинспекцията.

При извършената проверка е установено, че дървото е в процес на загниване. Изпратено е писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, с оглед започване на процедура за неговото заличаване от регистъра на вековните дървета. Обявено е със заповед № 174 от 9 март 1983 година, поясниха за Zapadno.com от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

Към датата на обявяване то е било на възраст 1 000 години, а  реалната му такава вече е 1 040 години  Височината му е 25 метра, а периметърът – 6,6 метра.

Вековният гигант в Докьовци загина и за неговият край съобщиха хора от селото в началото на лятото. Прочетете още по темата в публикацията: Легенда в Трънско загина: Над 1 000-годишен дъб и най-старо дърво в общината вече е в историята.

По-рано тази година от регистрите на вековните дървета в България беше заличено 400-годишно дърво в трънското село Милославци. Много лошо физиологично състояние бе причината за това. Прочетете още по темата в публикацията: Заличиха вековно дърво в Трънско от регистъра на защитените природни обекти, поради невъзстановимо увреждане.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...