Брезник празнува: Курбани в двете брезнишки църкви събраха стотици брезничани и гости на града – СНИМКИ

Брезничани и гости на Брезник заедно отбелязаха духовния празника на града, който се чества навръх Петковден. В двете църкви в града бяха отслужени литургии, извършени водосвети и раздадени курбани за здраве и благоденствие, предаде репортер на Zapadno.com.

В 9:30 часа в храм “Света Петка” и в храм “Свети Георги Победоносец” започнаха празнични литургии, които свещениците на църквите отслужиха. Миряни изпълниха залите на храмовете, за да се помолят. Интересен факт е, че в храм “Света Петка” се съхранява частица от мощите на светицата Петка. За празника в църквата “Свети Георги Победоносец” също е изложена за поклонение частица от мощите на светицата, която е от колекцията на отец Михаил Станкович.

След службите бяха извършени водосвети и осветени курбаните, които за днес са приготвени с месо. Десетки автомобили изпълниха площад “Чорни” около църквата “Света Петка” и пространството около храм “Свети Георги Победоносец”.

Днес за празника се провежда инициативата “Ден на отворените врати” в изложбените зали на Общински исторически музей-Брезник. Посетителите могат свободно да разгледат постоянната експозиция “Духовното развитие и просвета в Брезнишко в епохата на Възраждането” и “Етнография”, както и временните изложби “История на киното” и “5-ти конен полк и брезничани във войните за национално обединение”, става ясно от програма за честването на духовния празник на Брезник. В залата на бившата гимназия по селско стопанство в града е отворена за посещения изложбата “От девети до десети – времето на социализма”. Изложбата може да бъде разгледана до 14 часа.

Духовният празник на Брезник се отбелязва от 2009 година. Историята на отбелязването започва с предложение от тогавашния общински съветник Емилия Вълова, което Общински съвет-Брезник е приел през месец септември същата година. Тогавашният Общински съвет приема решението 14 октомври да бъде духовен празник за града. Този акт е бил подкрепен с подписка, в която са се подписали 160 брезничани и духовници.

Разгледайте снимки от отбелязването на духовния празник на Брезник:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Божидар Пантев

Виж също...

Loading...