Дарко Филипович изпя сръбски хитове в Трън, на които трънчани му пригласяха – ВИДЕО

С хитовете “Она, она” и “Требаш ми” сръбският певец Дарко Филипович откри участието си в музикалната програма за празника на град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

На Петковден се отбелязва празникът на град Трън. Трънчани наричат Петковден и с наименованието Пейчин дън, тъй като навремето в района било разпространено името Пейо. “Пейчин дън е едно умалително на самата дата. Старият Петковден не е бил на тази дата, по друг календар е било всичко. Григоранският и Юлианският календар имат разлика от 14 дни, ако не се лъжа. Ние бяхме деца, когато празникът си се честваше по стария календар, даже и Коледа, която се правеше на 6 януари.”, разказа преди време пред Zapadno.com местният историк Кирил Марков.

Днешният празничен ден стартира с литургия, водосвет и раздаване на курбан в храм “Света Петка” в трънския квартал “Баринци”. В близост до църквата се намира и скалният параклис, който също носи името на светицата. Множество посетители изпълниха параклиса, за да отправят своите молитви към света Петка.

В 17:30 часа на площада започна концертната програма. Първи на сцената пред местното народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” се изявиха ансамбъл “Гайтан” с главен художествен ръководител Йордан Николов и фолклорна тройка “Пиринско тройче”. Те поведоха хороводните изпълнения, в които се включиха трънчани и гости на града. Последваха няколко златни български хитове, изпълнени от водещия на програмата Тони.

Около 18:30 часа на сцената пристигна сръбският певец Дарко Филипович със своя клавирист. Първият хит, който изпълни, беше “Она, она”. Песента събра десетки трънчани и гости на Трън на пространството пред сцената. Някои от тях пригласяха на певеца, който изпя още хитове, сред които “Требаш ми”, “Ей од кад сам се родио” и други. В програмата участие взе и поп-фолк певицата Джия.

Вижте във видеата на Zapadno.com част от изпълненията на Дарко Филипович за празника на Трън (ако четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...