Жители на село Слаковци почетоха Петковден с курбан на местността “Света Петка” – СНИМКИ

Жители на брезнишкото село Слаковци се събраха на местността “Света Петка” край населеното място, за да отбележат Петковден. Местността е разположена на възвишение, на което се намира стар оброк, който младежи са възстановили, предаде репортер на Zapadno.com.

Честването на празника се състоя на обяд, когато около 20 слаковчани изпълниха поляната край оброка. От 10 години отбелязването на Петковден от слаковчани не е прекъсвано. Ежегодно организацията се прави от местни хора, които приготвят курбан и баници. “Има едно предание, доколко е истина не знам, но тук е имало манастир. И може би е така, защото съм чела в книгата на Църногорския манастир, че се казва “Църна гора”, защото е имало много монаси и църкви. Това ме навежда на мисълта, че и тук е имало манастир. Другата местност, на която се събираме за празник, се нарича “Кръст”. Казвали са ми, че на тази местност е имало джамия. Явно като турците са си отишли, нашите хора са си сложили този оброк и са го нарекли “Кръст”. Преди да започнем да се качваме на възвишението, долу в една ливадка на една височинка от камък  си издялкахме кръст. И там пак се събирахме. След като на възвишението се възстанови оброка, започнахме да се събираме тук”, каза секретарят на народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци Светла Пантелеева.

Пред събралите се на оброка беше припомнена символиката на празника Петковден. Славкочани се поздравиха за празника със свещи в ръце и молитва за здраве. Последва раздаването на курбана, баниците и кекс за почерпка.

В миналото на възвишението, както и на съседните, които започват от района на пернишкото село Ярджиловци, са се палили огньове. Тези огньове са предупреждавали местните за идването на турските башибозуци.

Разгледайте снимки от отбелязването на Петковден край село Слаковци:

Виж също...

Loading...