В средата на предизборната кампания Трън ще избере кой да замества кмета по време на изборите

В края на мандата си настоящите трънски общински съветници ще разглеждат две докладни, свързани с местния вот на 29 октомври. Единият документ касае промяна в структурата на общинската администрация, а другият е за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

На заседанието, което е насрочено за 18 октомври, Общински съвет-Трън трябва да вземе решение за промяна в структурата на Община Трън, която е приета с решение на трънските общински съветници от 24 март 2022 година. Промяната е свързана с кметските наместници. Предложението е броят на кметските наместници в Трънско да се намали с един брой и от 15 те вече да бъдат 14. Това се случва след изменения в Изборния кодекс, според които населени места над 100 жители вече ще могат да избират свой кмет. Населението на село Филиповци е над тази бройка или по-конкретно 114 души. Така на 29 октомври единствено в това село на територията на община Трън ще могат да се проведат избори за местен кмет.

Другата докладна на вниманието на съветниците е за избор на временен кмет на община Трън, тъй като досегашният ще участва в изборите на 29 октомври. Предложението е временно изпълняващ длъжността кмет на Трън да бъде Десислава Димитрова, която е единият от двата заместник-кмета в общината. След решението на общинските съветници тя ще е кмет до полагането на клетва на новоизбрания управник на община Трън. В решението на докладната е записано, че се допуска предварително изпълнение на същото с оглед защита на обществения интерес, засягащ цялостната дейност на община Трън, осигуряване на нормалното и непрекъснато функциониране на администрацията. Това предварително изпълнение ще е считано от 20 октомври 2023 година.

Предстои общинските съветници на Трън да гласуват по двете докладни.

Виж също...

Loading...