Колективът на читалището в Трън ще почиства около манастира-светиня край града и очаква доброволци за допълнителна помощ

Колективът на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън се е заел с почистване на растителността около манастир “Свети Архангел Михаил”, научи Zapadno.com.

Миналата седмица от читалището са извършили разчистване на храсти и трева около светата обител, която бе ремонтирана през последните години. Въпреки усилията около манастира все още има растителност и затова от читалищната институция се подготвят за второ почистване. То е насрочено за 20 октомври (петък). Желаещи да се включат в почистването могат да се свържат с читалището, за да разберат подробности относно това как могат да помогнат.

Манастирът, който носи името на светеца Архангел Михаил се намира недалеч от пътя между град Трън и трънското село Ломница. По време на османското владичество манастирът е бил важен културен център в западните покрайнини, като в него функционира и килийно училище. Оскъдни сведения насочват датировката на манастира от периода между 1380 и 1400 година. От запазени надписи в манастира пък става ясно, че манастирската църква е строена около 1600-та година. През 2022 година учен от Център за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” в София изнесе доклад в Брезник, който акцентира върху изобразената живопис в манастирския храм. Прочетете още по темата в публикацията: Главният купол на манастира “Свети Архангел Михаил” край Трън пази най-ранната живопис, изобразена в светата обител.

Снимка: Борислава Цонева

Виж също...

Loading...