Брезник получава допълнителни 17 480 лева за специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда

Допълнителни средства за специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, бяха одобрени от правителството по бюджета на Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Средствата са част от одобрените в края на месец септември от Министерски съвет допълнителни 12 055 719 лева за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности, за които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда през учебната 2022/2023 година. Парите са от от централния бюджет. С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища. По този начин се осигурява необходимият финансов ресурс на общинските училища за подготовката на кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план, добавиха от правителствената информационна служба.

По бюджета на Община Брезник са одобрени допълнителни 17 480 лева. Те се предоставят по бюджета на Общината от централния бюджет под формата на обща субсидия за делегираните от държавата дейности.

Профилираните паралелки в единствената гимназия на територията на община Брезник са за помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца, както и по софтуерни и хардуерни науки.

Виж също...

Loading...