Трънското село Филиповци е сред рисковите населени места с необичаен ръст на регистрациите за гласуване

Министерството на регионалното развитие и благоустройството разпространи информация за направена проверка, от която става ясно, че в 343 малки населени места в България са налице необичайно голям брой регистрации преди местния вот. Сред тях е и трънското село Филиповци, видя репортер на Zapadno.com.

Между рисковите села и градове фигурират 14 населени места от област Перник. Шест от тях са от община Ковачевци, четири са от община Земен, а три са от община Радомир. Няма селища от община Брезник, а от община Трън е включено единствено село Филиповци.

Списъкът е публикуван на сайта на министерството с уточнение, че Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ е извършила анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 година.

Заключенията от анализа са предоставени на регионалния министър, а той от своя страна е информирал министър-председателя. Уточнява се, че министърът няма правомощия да извърши проверка по обстоятелствата в населените места от рисковия списък, затова само сигнализира за констатираната тенденция. Последваща проверка може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Справката показва, че в село Филиповци има 56 новорегистрирани по настоящ адрес, а населението с избирателни права са 193 човека. Това означава, че новите регистрации са близо една трета (29 процента) от хората, които ще пуснат бюлетина в селото. В цялата Пернишка област единствено земенското село Жабляно е с по-висок процент на новорегистрираните (35 процента). Останалите от списъка за областта са под 15 на сто.

Министерството обръща внимание, че при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за обжалване на вота.

Виж също...

Loading...