В Брезник и Трън няма данни за регистрирани голям брой избиратели на един адрес

Няма скандални данни за голям брой избиратели, регистрирани на един адрес в общините Брезник и Трън. За разлика от примерите от страната, където се установяват над 100, в отделни случаи над 600, а дори и над 800 човека на един адрес, в област Перник максималният брой хора на един адрес е 79, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес от Министерство на регионалното развитие и благоустройството разпространиха информация, според която ресорният министър Андрей Цеков е информирал министър-председателя академик Николай Денков с доклад за извършена от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в регионалното министерство справка за адреси с регистрирани над 6 лица – избиратели, отпечатани в избирателните списъци за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година. Данните са извлечени от масивите, генерирани за отпечатване на избирателните списъци, и включват лица с постоянен и настоящ адрес.

Важно уточнение е, че в справката не се посочва каква е сградата на този адрес и има ли причина за броя хора, нито имат ли право да са толкова или не. Съгласно Закона за гражданската регистрация, лицата регистрирани в едно жилище не може да надвишават двукратно броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. Когато става въпрос за роднини, се допуска трикратно надвишаване на броя обитатели. Най-високият брой обитатели в Брезник е 25, а в Трън е 24 човека на един адрес. От всички 64 адреса в справката на министерството за община Брезник, близо 90 процента се отнасят за адреси с по-малко от 10 човека. От 37 адреса в община Трън, 76 на сто са с до 10 регистрирани.

Преди няколко дни от Министерство на регионалното развитие и благоустройството оповестиха друг списък с 343 малки населени места в България, в които е налице необичайно голям брой регистрации преди местния вот. От общините Брезник и Трън единствено трънското село Филиповци фигурира в този списък, а към новата справка, оповестена днес, населеното място не е включено. Комисия ще проверява регистрираните за гласуване във Филиповци. Прочетете още по темата в публикацията: Регистрираните за гласуване в село Филиповци ще бъдат проверявани след разпореждане от министър-председателя.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...