Дамско рали ще премине през Брезнишко, автомобили ще направят изпитания на летището край Слаковци и в двора на гимназията в Брезник

Второ издание на възроденото Дамско рали ще се проведе в област Перник тази събота, 21 октомври. Ралито ще премине през част от населените места на територията на община Брезник, съобщи за Zapadno.com Владимир Димитров от автомобилен ретро клуб “АвангарД Класик”.

Първото Дамско рали в област Перник се е провело през далечната 1970-та година. Това е и единственото такова издание през следващия повече от половин век. И така до наши дни, когато провеждането му отново е възродена. “Нашият клуб “АвангарД Класик” възражда това събитие, което е проведено за първи път през 1970 година. Тогавашният маршрут е бил през град Перник, град Темелково, през “Палилула”, Брезник, Мещица и са финиширали в Перник. Ралито е правено само веднъж и след това не е продължено незнайно по какви причини. Ние намерихме информация за него и миналата година го възродихме по стария маршрут, по който е минавало. Тази година маршрутът малко е променен заради тръпката да вкараме по-различни елементи в него”, каза Владимир Димитров от автомобилния ретро клуб “АвангарД Класик”.

Участие в тазгодишното издание на събитието са заявили 23 екипажа или с 3 повече от миналогодишното. Участниците са разделени в три класа – ретро и класически автомобили, съвременни автомобили и хибриди и електрически автомобили. Дамското рали ще стартира точно в 10:00 часа от района на бившия “Детмаг” в град Перник. Автомобилите ще преминат през пернишкия квартал “Радина чешма”, селата Витановци, Ярджиловци и махала “Палилула” на брезнишкото село Велковци. “Първото изпитание ще приключи пред кметството на “Палилула”, след което участничките отиват на летището край Слаковци. Там сме взели разрешение от собственика и ще направим едно изпитание. След това всичките участнички пристигат в двора на гимназията в Брезник. Там ще има едно много интересно изпитание. То ще е три вида паркиране – преден, заден и страничен гараж. След което участничките ще се отправят отново към Перник, имат преход, и ще финишират на площад “Кракра Пернишки” пред сцената, която е издигната за Деня на града”, поясни Владимир Димитров. Той отбеляза, че ралито е свързано с културната програма по отбелязването на празника на град Перник и се организира със съдействието на Община Перник.

Утрешното събитие ще е така нареченото “регуларити рали” и по време на провеждането му няма да се спира движението по пътищата, през които участниците ще преминат. Всички участници в състезанието задължително трябва да спазват Закона за движение по пътищата, а автомобилите им да отговарят на изискванията като например да имат винетки, застраховки “Гражданска отговорност”, преминати годишни технически прегледи. “Отделно от всичко това имаме клауза, че ако някой от участниците бъде спрян от движение от органите на реда и му бъде написан фиш или акт, той директно отпада от състезанието. Също така утре при откриването на събитието в Перник началникът на “Пътна полиция”-Перник ще присъства на откриването, за да пожелае успях на участничките и да им напомни, че трябва да спазват Закона за движение по пътищата. И най-важното е, че когато стартираш, трябва и да финишираш”, отбеляза още Владимир Димитров от автомобилния ретро клуб “АвангарД Класик”. Всеки, който желае, ще може да наблюдава пристигането и изпитанията на автомобилите на летището край Слаковци и в двора на брезнишкат гимназия.

Автомобилен ретро клуб “АвангарД Класик” е провеждал и други подобни събития, сред които Дамско рали в град Гълъбово, Старозагорско, двудневното рали “Класик рали Витоша”, ретро паради, изложби и други в България и извън пределите на страната ни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...