Картофопроизводителите в Брезнишко прибраха над хиляди тона картофи, а колегите в Трънско са на привършване с реколтирането на картофовите ниви

Прибирането на картофите от нивите в община Брезник приключи, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Към 12 октомври нивите в картофи в община Брезник са реколтирани на 100 %. Прибраната е продукцията от всичките 51,8 хектара, засадени с картофи. Средният добив е бил 2 000 килограма на декар, а прибраните картофи тежат общо 1 036 тона.

По последни данни в съседната община Трън са реколтирани 78,3 % или 180 хектара от засадените общо 229,8 хектара с картофи. Прибраната продукция от реколтираните площи тежи общо 5 400 тона, а средният добив е бил 3 000 килограма на декар.

Средният добив на картофи за страната към 12 октомври е 1 551 килограма на хектар. Това показват данните от отдел “Агростатистика” в Министерство на земеделието и храните и по оперативна информация от Областна дирекция “Земеделие”-Перник и Общинските служби по земеделие.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...