Регистрираните за гласуване в село Филиповци ще бъдат проверявани след разпореждане от министър-председателя

Областна администрация-Перник е получила разпореждане за проверка на регистрираните за гласуване в трънското село Филиповци. Това каза специално за Zapadno.com областният управител на област Перник Людмил Веселинов.

Разпореждането е получено в областната управа в сряда и е от министър-председателя академик Николай Денков. То е във връзка с информацията от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за направена проверка, от която става ясно, че в 343 малки населени места в България са налице необичайно голям брой регистрации преди местния вот. Сред тези населени места е и трънското село Филиповци, в което ще се гласува за местен кмет. Прочетете още по темата в публикацията: Трънското село Филиповци е сред рисковите населени места с необичаен ръст на регистрациите за гласуване.

На територията на община Брезник няма населени места, които да са включени в списъка на регионалното министерство. Други такива има в общините Ковачевци, Земен и Радомир. Областният управител уточни, че премиерът очаква да се създадат комисии за проверка. Първа стъпка е кметовете на общини да създадат тези комисии. „Ако те не успеят, разбира се в правомощията на областния управител е да създаде такава комисия. Да направи внимателна проверка на регистрациите и ако има нарушения, бързо да се реагира. Така че ние сме задвижили още вчера (бел. ред сряда) тази процедура със създаването на комисии”, каза областният управител Людмил Веселинов. Той изрази надежда за по-бързо извършване на проверката.

В тези комисии ще участват представители на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“, МВР и общините.

През пролетта на работна среща между институции в Областна администрация-Перник беше съгласувано да бъдат проверени 7 134 адресни регистрации по постоянен и настоящ адрес, които са извършени в областта в периода 1 май 2022 – 30 април 2023 година. За отчетения период в общините Брезник и Трън са направени общо 807 адресни регистрации. Прочетете още по темата в публикацията: За местните избори в общините Брезник и Трън ще бъдат проверявани над 800 адресни регистрации на граждани за последните 12 месеца.

Виж също...

Loading...